De 10 forældrebud

 

  1. Husk på at svømning er dit barns sport. Forbedringer og fremgang kommer på forskellige tidspunkter for hvert enkelt individ. Døm ikke dit barns præstation i forhold til andre og pres det ikke til at gøre hvad du tror er rigtigt og forkert. Det fine ved svømning er at enhver kan se fremgang i personlig forbedring og derfor skal stræbe derefter.
  2. Du skal være en støtte uanset hvad. Der er kun ét spørgsmål du med rette kan stille dit barn: ”Har du det sjovt med det du laver?” Hvis stævner og træning ikke længere er sjovt skal dit barn aldrig tvinges til at deltage.
  3. Du har meldt barnet ind i klubben hvor der er kompetente trænere der varetager denne opgave. Underminér aldrig trænerens opgave ved at gå langs bassinkanten. Træneren er ansvarlig for den tekniske og praktiske del af træningen. Du skal ikke komme med råd og vejledning til træneren eller barnet, heller ikke under stævner. Det er trænernes opgave. Det vil bare skabe forvirring og besværliggøre tillidsforholdet mellem svømmer og træner.
  4. Kritisér aldrig dit barn eller træneren offentligt.
  5. Du skal erkende at dit barn kan have frygt. 400 medley og 200 fly kan være meget stressende at overskue mentalt. I disse situationer er det helt i orden for svømmeren at være bekymret. Lad være at bagatellisere eventuel frygt. I stedet bør du opmuntre dit barn. Overbevis dit barn om at træneren ikke ville have det ud på distancen hvis ikke det var klar til det.
  6. Lad være at kritisere officials.  De er frivillige og gør det af kærlighed og interesse for sporten og gør det efter bedste formåen.
  7. Ros dit barns træner. Forholdet mellem træner og svømmer er ganske specielt og bidrager til dit barns succes samt velbefindende. Kritisér aldrig træneren i svømmerens nærvær. Det vil kun skade forholdet mellem træneren og svømmeren, og i værste fald få indflydelse på svømmerens resultater.
  8. Dit barn skal have andre mål end det at vinde. Det at give det bedste man overhovedet har i sig er faktisk mere vigtigt end at vinde. En tidligere OL-svømmer sagde engang: ”Mit mål var at sætte verdensrekord. Det gjorde jeg, men der var en anden der også gjorde det, lige en anelse hurtigere end mig. Jeg opnåede mit mål og jeg tabte. Det gør mig ikke til en fiasko, faktisk er jeg meget stolt over at mit mål er nået.”
  9. Forvent ikke at dit barn bliver olympisk mester. Der er kun ganske få pladser på holdet der hvert fjerde år rejser til OL. Dit barns odds for at deltage på det hold er relativt små. Svømning er så meget mere end OL, spørg bare træneren. Svømning giver selvdisciplin og sportsmansship, det giver selvtillid og god fysik, og så giver det livslange oplevelser og venskaber. Svømning skaber gode mennesker og du skal være stolt af dit barn.
  10. Den bedste måde at hjælpe og støtte dit barn på, er ved at engagere dig i klubben. Uden forældre ingen forening. Der er helt sikkert brug for netop dine kompetencer – så tilbyd dig, Meld dig til som officials, gå med i et udvalg, arbejdsgruppe, brug dit netværk politisk til at fremme svømmeklubbens muligheder eller åbn døren til hovedsponsoren der vil støtte klubben.

Vores sponsorer